Jun
12

Clay extruder

My new gadget, the ultimate clay extruder ! Well, I use it for my sugarpaste, not clay. It is so easy to use.. just roll a piece of softened sugarpaste into the extruder, then screw it down. Out comes the shapes. The extruder has 20 disc, see the above link. I bought it from ICCA at PJ, RM150.00. Cost about US30.00 originally.

clay1.JPG clay2.JPG

clay3.JPG

I use the long strands to make the nest for my baby dinosaur.. still in the making.

dinos.JPG

If you are serious into sugarcraft, I think you should get one of this clay extruder. It makes your job so much easier. You can make uniform looking hair, brick, rope and more. This is my first time trying it, and hopefully I’ll make a full use of it.

Till then, take care :)

 

Min says:

Hi Gina.. well, all the imported gadgets I think sometimes are ridiculously priced here in KL. So now I just ordered online, which is cheaper ! Anyway, many thanks for visiting my site.

gina says:

hi yasmin, so expensive too in malaysia? In Singapore, there is a company here that sells it at only S$30 or MR 70. Its silver in colour and comes with many mini plates like the one you got too.

Min says:

Kak Tun, memang sesuai utk fondant.

boxhousestudio says:

min…boleh guna alat tu dengan fondant yang min jual ke?

Ahmootha says:

hi yasmin, this is a cool gadgetlah!

Min says:

Aishah, rasanya susah nak dpt yg cheaper one, kat KL ni takde byk choice kedai yg jual. Kalau jumpa, jangan lupa cakap.

Aqis, saje je mintak subsribe. Taknak menyusahkan kawan-kawan semua.. nanti buka takde post baru. Tapi tkasih la sudi jenguk sini.

Emil, ok nanti akak masukkan link emil kat sini ye, kata Emil buat hiasan hantaran dulu.. ada ke kat blog tu ? Nampak magnet dlm peti ais :) .

emil@mamamia says:

best tgk blog kak min ni..smua benda kak min buat macam dream comes true aje…smuanye menjadi..\

kak min nak mintak izin nak link ye..dah link pun baru nak mintak izin..teruk betul..

AQis says:

k min….mahal tu….adehhhh….camni kena bukak kelas gak laa muhahha..takde la..gurau je…haa x leh la subscribe tu…dah jadik habit pagi2 bukak web k min ngeh ngeh ngeh….masuk mail x best hahah

aishah says:

min, selagi boleh, I will try to find the cheaper one…but worth la kan one time investment, tapi boleh ke guna yang buat semprit tu?..hihihi

Min says:

Wslm Eda..ha’ah lama tak dengar cerita Eda. Mari la belajar. Julai ni kelas buat weekend je.

Wiz, I have only one yg textured roller tu, yg buat kek dlm basket tu. Memang mahal roller tu, rasanya dlm RM100 lebih. Pejam mata je la beli. Cheap one yg buat semprit tu la kut :) . Or order on line, tapi sama je postage cost nye.

Mat, mcm maruku ye ? Agaknye alat maruku pun boleh jugak pakai utk sugarpaste.. tu la, baru nak menerai benda ni, dok usha dah lama. Akhirnya ku beli juga.

Val, why tiger ? Boleh la try.

Ida, thanks singgah. Sebab tgnku keras la beli alat ni, sonang sikit..hihihi

ida isk says:

salam min, ida dah lama jadi pemerhati tetap kat your blog tau..tiap2 hari dok intai kat tingkap…tapi kali nie geram tengok your new gadget tu….mmmmmmmmm mcm nak beli jugak…tapi tangan ku nie keras leh ke? hehee ..

val says:

Min can u do tiger?

ah mat gebu says:

salam min…
Bestnya toy baru u tu, mcm acuan maruku kan, bila i tgk tu kan terus terbayangkan, strands yg keluar tu kita boleh buat mcm sarang burung atau ayam, tak pun mcm lingkaran ranting kayu yg ada bunga2 kecil dan daun2 tu, apa ek dalam english, “flower garland”…betul ek?…Tapi harga dia…boleh tahan kan, tak pelah benda mcm tu kita beli sekali je, boleh simpan lama….

wiz says:

Min, expensivekan toy ni? My must buy toy for now is the textured rolling pin tu. Know of a good and cheap ones?

eda says:

a’kum…lama eda tak dtg sini..rindu pd kak min…sedang mencari masa yg sesuai utk g bljr ngan kak min….