Jun
18

Face mould

Print Friendly, PDF & Email

It’s been quite a hectic few days, had class on Monday, then went off to follow hubby to Lumut. Got a chance to see my parents while hubby is at work in Hospital TLDM (he’s not a doctor, just an IT guy ). So I have not had the chance to do any real cake decorating work lately. I’ll just show you this face mould that I bought along with the clay extruder.

mould11.JPG

The front

mould2.JPG

And back.

Honestly, sometimes I feel like I’m cheating when I use a mould. But then again, the result is beautiful. And making a face is not easy. So I think this is a good buy, cost about RM40.00. The outcome :

mouldz.JPG

Once you colour the eyes and put some hair, it should look pretty. The mould has 4 sizes, so we can make adult and children faces.

I hope to find more moulds for my sugarcraft projects, but here in KL, the choices are really limited. And normally very expensive. I’m hoping one day I can make a trip to UK to stock up on all these gadgets. (when will that be ? )

Ok guys, have a good day.Β  :)

Salam,

 

mama pasha says:

waaaaaa.. handy tools.. naaaaaaak jugakk.. thank u kak min.. ;*

Min says:

OK thanks Inn, nanti nak check it out la.. menghabiskan duit lagi :)

inn says:

hi kak min, dekat hartamas tu kedai icca, wilton jugak, they have another branch there n will open a new one soon dekat sunway damansara. im taking my courses dekat hartamas so jarang jugak la pegi ss14 tu. icca hartamas is behind the soul, dekat kedai pet shop k. tq

Min says:

salam Inn, yes I beli kat ICCA PJ, mould yg lain ada, tapi tak la byk choice sgt.. kat Srihartamas ada kedai menarik gak ke ? Bagi address boleh ? Thanks.

inn says:

hi kak min, impressive tgk ur figure ni, u beli face mould ni dekat wilton pj? ade yg lain2 sekali ke? i pegi ke hartamas tak de pulak.. shud be heading there this weekend

Fariza says:

husband fariza orang sini,fariza bisnes kek secara senyap2 n kecil-kecilan sebab takde health n safety cert n lain2.kat sini kan very straight law diaorang.=) ic ic,akak beli barang2 sugarpaste,fariza tak reti sangat main2 fondant ni,tau piping jek..=)

Min says:

Aishah, dua-dua beli kat ICCA PJ. Memang menyenangkan.

aishah says:

min, kat mana beli face moulder & clay extuder tu ek, senang skit keje klu dapat benda2 tu

Min says:

Hi MizFit, nice to hear from you. Thanks for visiting and good luck on the spinning day this 28th June ! (wish I’m as fit as you are..)

Fariza, kat London study ke ? Ada byk brg sugarpaste yg akak nak beli kat sana. Tu la, dulu masa akak kat sana, takde pulak terpikir nak beli. Time tu masak pun tak tau.. :)

Fariza says:

akak nak equipment yg macam mana yek??saya tinggal kat london n rasa nyer barang2 kat sini macam biasa jek.saya terbalik pulak,saya order barang2 semua dari malaysia bawa mai pos kat sini,terbalikkan :) lol

MizFit says:

just outing myself and checking in and letting you know Im still readinglearningandLOVING

Min says:

Amoi, akak pun guna gel colour hitam tu je. Gel tu boleh guna utk buttercream sekali. Tak sure sgt mcm mana nak dpt exact hitam, akak cuma extra kan colour tu.

Utk modelling selalunya, guna 50:50 fondant and gumpaste atau gumpaste saje. Akak pakai ready mix, tak pakai gumtrag or gumtex. Thanks.

amoi says:

ni yg rasa nk g PJ kalo ada masa..
cute kalo buat topper.. ^^

kak min.. camne nk dapatkan fondant warna hitam & buttercream hitam?
kite ada beli wlton black color.. tp x jd itam lak.. thanksss a lot..

by d way.. muka tu akak ada letak tragacanth or gumtex ke?

p/s: suke masuk sini.. (n_n)v

Min says:

Yozora, it’s just my dream of going back to UK.. if I ever become rich :) someday…

Thanks theadams. Hope to see you one day.

Jen & ida, i bought it at ICCA, PJ.

Ain, rose nail yg macam paku tu kat ICCA, PJ ada jual. Wilton brand, boleh beli sekali ngan scissor plastic dia. Thanks.

ain says:

Salam k.min
Terimakasih sudi meronda umah kita. Geram nengok mould tu. Nk tanya k.min…mn nk cari rose nail yg mcm paku tu..sbb dh cari merata kedai bakeri seme jual paten cam roket..tlg ye k.min..

ida isk says:

salam min, baru nak tanya beli kat mana? jauh tu kat UK kalau Ulu kelang tu sekarang just ku start engin keta zoooooooooooooooo ke UKelang hehhee…memang cute tu…tapi tak aper lee tunggu u gie UK ya…so leh book satu ya….

Jen says:

Yeah i agree…difficult to find baking equipment here in KL! Where to get? Where did you buy the face mould?

theadams says:

Min,
You are well equip.

wow.. very realistic and great time saver min. when you go over to the UK, can I be your maid and carry you bags for you :D