Mar
3

Making leaf & cake decorating from buttercream

Yesterday I have shown you the steps in making roses from buttercream. Today, to complete the picture, I’m going to make the leaf and show more ideas on basic piping. The tip used for the leaf is this one.

Tip for making leaf food-colouring.JPG The tip comes in a few sizes, the bigger the tip, the bigger the leaf will be. Use food colouring to colour the buttercream. I made my leaf green and add more yellow for a brighter green. Insert the tip in the piping bag and fill with buttercream and start decorating.. here’s how my cake look like :

Cake with roses and leaves

As you finish piping the leaf, lift it up slightly to get the sharp edge of the leaf. Notice the garland work (yg macam langsir tu..) I use the same type of tip. I have some pictures taken on the process of making this cake. It’s a present for my neighbour who got married yesterday.

Preparing the crumb coat Start by preparing the crumb coat – this is actually just a thin layering of butter cream . The first layer of coating, or the base before we put the real buttercream icing on top of it. Keep in the fridge until the crumbcoat becomes hard. Once it’s hard, remove from fridge and start decorating.

Putting icing on cake Nice and smoothCreating the garland thingyCreating the shell border

Transferring roses onto cake More designDone !!

It takes time, skill and patience to decorate a cake.. also not to mention the cost involved. To make the icing, we have to use more butter and icing sugar. Which is why cakes can be a bit pricey. But then again, we don’t order cakes everyday. I guess it’s worth it, a cake will surely brighten up the occasion.

 

Yasmin says:

Waalaikumslm Siti, buttercream ialah cream utk salut kek yg dah siap, yg boleh kita pipe utk jadikan ros dsbnye. Utk harga, akak cadangkan adik survey kat kedai berdekatan atau google di internet harga pasaran. Tolak segala cost dan make sure ada untung utk kerja penat lelah kita. Tkasih.

siti says:

Assalamualaikum Kak Yasmin,apakah fungsi buttercream dalam adunan kek?Kalau saya nak omit dari resepi ,apakah bahan gantinya(substitute)?Bagaimana nak letakkan harga berpatutan bagi cheese cake dan juga kek2 lain?Sori ye kak ,saya selalu bagi soalan yang memenatkan.Semoga jadi panduan untuk pembaca lain.Terima kasih.

Yasmin says:

Wkmsalam dik, deko tu sama je pakai nozzle. Cuma whip cream agak lembik dan susah utk buat shape mcm bunga rose etc. Dan cepat cair. Yuran class tak masuk tools, takyah bawa apa2 tools, just dtg kelas. Boleh baca kelas info kat top page ye. Thanks dik.

siti says:

salam kak yasmin,deco untuk butter cream dan fresh cream ada beza tak dari segi penggunaan nozzle? saya teringin untuk join kelas akak;yuran tu termasuk tools atau tidak?Jika tidak apakah tools yang perlu saya bawa jika join kelas deco utk buttercream cake akak?Apa-apa pun blog kak yasmin ni bagus dan generous kerana banyak tolong orang yang tiada pendidikan khusus dalam baking and decorating arts.