May
4

Marzipan and birthday cake

I must admit that not many people know about fondant here. When I’m chatting with my aunties, they keep saying fondant is marzipan. I guess I’ve also had the misconception earlier on. I’ve read about marzipan, but never tried it before. So, for my hubby’s birthday party today, I made a fruit cake and covered it with marzipan followed by a layer of fondant.
Marzipan is usually use to prevent the loss of moisture in cakes. It also provides a smooth under-coat for the top layer which can be fondant or royal icing.
Here’s the recipe for the marzipan. Mine turned out ok, only thing the almond is still showing, not as smooth as I wanted.

Ingredients

2 1/4 cups ground almond

1 cup icing sugar

1/2 cup caster sugar
1 teaspoon lemon juice

2 drops almond essence

1 egg, beaten
Method

Mix the ground almond, icing and caster sugar. Add the lemon juice and almond essence. Lastly slowly pour in the beaten egg until the dough will just stick together. Keep kneading until the dough is smooth. I use my mixer with the dough hook to make my marzipan. This recipe makes about 450 gm or 1 lb. Enough to cover a 7 inch round or 6 inch square cake.

Some illustrations. Covering with marzipan after brushing the cake with warm apricot glaze:

marzipan1.JPG
I use my fondant smoother to smooth the surface.

marzipan2.JPG
The right way is to let the marzipan dry for a few days. Then apply the fondant, but since this is a last minute job I went ahead and decorated the whole cake.

cake1.JPG
My hubby always comes home from work and then sleep on the sofa like this.
Tv set is sagging, I should have used gum paste or something stronger :cry:

 

cake-tv.JPG

zul1.JPG
At least he’s happy with his cake..happy birthday hubby@my faithful cameraman, as the saying goes “life begins at 40″.

Cheers,

 

Yasmin says:

Hi Daisey, I’m in KL, Malaysia.

Daisey Williams says:

Hi I would like to know were are you located?
I’m interested in taking some classes

Min says:

Thanks Zai and Yozora, the cake all gone already. All tapau back home after the makan-makan.

Ahmootha, I was wondering why your comment doesnt show up in my side bar. Anyway, it is fruit cake. I dont think you want to try it, takes at least 2 1/2 hour to bake it. Better beli la. How’s your baking coming ?

Ahmootha says:

hey yasmin, your hubby’s birthday cake looks delicious, ape resipi? Fruit cake?

wah Min ..the complete tv room set…just too lovely to be eaten :). do you store them up afterwards in the fridge? so sayang to throw any of it away.

zaitgha says:

that sitting position looked so familiar Min ha ha ha….cute…Happy Belated Birthday to Bro Zul….

Min says:

Ila, class akak ajar yg basic-basic je. Takut Ila dah terror. Anyway, email akak ye at yasminsanusi@yahoo.com. Thank you.

ila aka mummy syahmi says:

MIn, i nak pi kelas u la…i dont mind to pay for one to one class… pleaseeee

Min says:

Val.. thanks nanti aku suruh si Zul baca sendiri komens ni. Lama tak update blog ? Outstation ke.

Min says:

Kak Tun, apricot glaze tu boleh beli kat kedai. Masukkan air panas sikit, tapis jangan ada benda kasar. Pas tu sapu atas kek tu dulu. Jangan tunggu kering, terus letakkan marzipan. Fungsinya cuma nak bagi marzipan tu lekat kat kek je. Sama jugak bila nak cover kek dgn fondant. Sapu ngan apricot glaze dulu, kemudian letak fondant. Tekan supaya lekat kat surface. Kadang-kadang side tepi kek tu, kalau tak glaze, fondant atau marzipan tu macam tak lekat sangat.

Kak, cantik akak punya deco cheesecake tu, siap ada caramel. Sedapnye..

val says:

uiii min, kejam betul anak patung (suppose to represent zul) tersebut boroiiiiii…..anyway, happy happy birthday to zul min. senoga di murahkan rezeki dan diberikan kesihatan yang baik. min, kasi tau zul, jgn ada hati nak menggunakan ungkapan “life begins at 40″ ya.

boxhousestudio says:

min kek perli kau tu buat abang 40 happy sangat…nampak muka bangga dan seronok bila bini dia duduk rumah dan mengerjakan kek tu sendiri…kita suka ….enjoy and happy belated birthday to your hubby…pasti lepas ne kek untuk mother’s day pun ada ne…min memacam mu beli dari wilton kan…semua bakat terpendam habis di luahkan…alhamdulillah…kakak dapat rasa yang min puas seronok sangat…banyak masa untuk explore benda-benda yang min teringin sangat nak buatkan?…tahniah…dah dapat hijrah ke dunia yang memang min nak sangat…mana tahu hobi jadi business..inshaALLAH

psst …. min..mengenai resepi di atas…i ada tengok dalam buku cake fondant zaman-zaman dulu…memang ramai yang tersasul antara marzipan dan fondant …. min dah terang kan lagi dengan jelas cuma min…lagi satu mengenai apricot glaze…bila masa min sapu pada kek tu dan apa sebenarnya fungsinya?…

thank you min..

Min says:

Kembang la dia dengar tu nanti, Intan !

intan says:

Happy Belated Birthday to Bro. Zul :D

Nice kek K.Min. Bro. Zul pun still nampak muda at age of 40!

Min says:

MamaFami, itu saje je, kek perli..

MamaFaMi says:

Oh alahai…punya lah penatnya ‘Zul’ sampai tersadai kat kerusi… hehehe… nicely decorated!